Míg a hálószobában vagy a nappaliban valaki biztosan elégedett lesz a kellemes halvány megvilágítással, addig a konyhában, ahol éles szerszámokkal és elektromos készülékekkel dolgozol, nem nélkülözhetünk megfelelő és kellően intenzív fényforrást. A leginkább kitett hely a munkalapok felett található hely - a munkaterhelésre eső fénynek elegendő intenzitásúnak kell lennie, biztosítania kell a megfelelő színvisszaverődést az étel elkészítéséhez, és meg kell világítania a főzési és elkészítési területet, hogy a szakács ne árnyékoljon be.
Ilyen világítást csak beépített külön lámpákkal lehet biztosítani a munkalap felett. Világítson a konyhapult felett A leggyakoribb megoldás a fluoreszkáló vagy spotlámpa, amely a konyhai szekrény felső szekrényének alsó részén található. A fénycsövek nagyon alacsony energiafogyasztással, hosszú élettartammal és minimális hősebességgel sugároznak, míg a népszerű spotlámpák nagyon keskenyek a fényszöggel, több hőt sugároznak, és az alapos megvilágításhoz sokkal többre lesz szükség.
A modern konyhai egységek kompakt testekkel vannak felszerelve, amelyek fénycsöveket és halogén spotlámpákat egyaránt tartalmaznak, miközben az üzemmód szükség szerint kapcsolható. A közelmúltban a diódák újdonságnak számítanak. Szinte nulla áramfogyasztással jeleskednek, és csak a munkafelületek világításaként használják őket (nem helyettesítik az egész helyiség fővilágítását). Nagy tendencia a polcok megvilágítása, ami rendhagyó dimenziót ad a konyhai egységeknek, és különlegessé teszi ezt az egyébként mindennapi helyet.
Különböző színű diódákat is választhat - a kék, a zöld, a piros vagy a fehér vidámabbá teszi a konyhát és a főzés hétköznapiságát. A konyhai világítás vásárlásakor azonban tartson szem előtt egy alapvető szabályt: mindig vásároljon átfogó lámpatesteket, hogy az egyes világító elemek kialakítása ne törjön össze. Ezért a fő lámpának és a kiegészítő lámpának, beleértve a kapcsolókat és egyéb kiegészítőket is, azonos kivitelben kell lennie.